;

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

Θείος Λόγος

«Η σάρκα επιθυμεί αντίθετα προς το πνεύμα».
(Γαλ. ε΄ 17)

«Πως λέει ο Απ. Παύλος: “Η σάρκα επιθυμεί αντίθετα προς το πνεύμα;” Σάρκα ονομάζει όχι τη φύση του σώματος, αλλά την πονηρή προαίρεση, όταν του λέει:
“Όσοι ζουν σύμφωνα με τις επιθυμίες της σάρκας, δεν μπορούν να αρέσουν στον Θεό”. Τί λοιπόν; Μήπως πρέπει να καταστρέψουμε τη σάρκα; Αλλά αυτός που τα έλεγε αυτά δε φορούσε σάρκα; Σάρκα ονομάζει εδώ το κοσμικό φρόνημα, που διακρίνεται για την οκνηρία και την αμέλεια. Αυτή όμως η κατηγορία δεν αφορά το σώμα, αλλά είναι καταδίκη της ράθυμης ψυχής».
(Β΄ Τιμ. β’ 24)

«Όταν μας βρίζουν εμείς ευχόμαστε γι’ αυτούς. Όταν μας καταδιώκουν δείχνουμε προθυμία και ανοχή απέναντι τους. Όταν μας συκοφαντούν και μας δυσφημούν απαντάμε με λόγια ευγενικά και καλοσυνάτα».
(Α΄ Κορ. δ΄ 12-13)

«Αυτά γράφηκαν για έναν λόγο, για να τα μιμηθούμε και εμείς. Όταν λοιπόν μας κάνουν η μας πουν κάτι τέτοιο, οφείλουμε από τη μια να χαιρόμαστε, επειδή έχουμε μεγάλο κέρδος και γινόμαστε κοινωνοί των αγίων αποστόλων και των μαρτύρων, και από την άλλη να περιμένουμε περισσότερα από αυτά, ώστε και πιο γνήσια να αποδείξουμε τη συγγένεια μας προς αυτούς, και μεγαλύτερα αγαθά να κερδίσουμε, με το να γίνουμε συμμέτοχοι τους στην ουράνια και αιώνια δόξα».
(Ευεργετινός Β΄, σελ. 56)