;

Ιστορικές πληροφορίες (σε μονοτονικό)


Ιστορικό σημείωμα Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελιστρίας Πατρών

Ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Ευαγγελιστρίας Πατρών, αρχιτέκτονας του οποίου πιθανότατα είναι ο Λύσανδρος Καυταντζόγλου, βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και είναι το πρώτο δημόσιο κτήριο που οικοδομήθηκε στην «νέα», στην κάτω πόλη, η οποία ουσιαστικά δημιουργήθηκε μετά την Απελευθέρωση των Πατρών από τον τουρκικό ζυγό το έτος 1828. Γύρω του αναπτύχθηκε όλη η νεοσύστατη τότε πόλη: το Δημαρχείο, το Δημοτικό Θέατρο, ο Εμπορικός και Εισαγωγικός Σύλλογος, το Τηλεγραφείο, τα Δικαστήρια, η Νομαρχία, οι Τράπεζες, το Λιμάνι, τα ξενοδοχεία, πάμπολλα νεοκλασσικά κτήρια και γενικώς όλος ο διοικητικός, πολιτιστικός και εμπορικός ιστός της Πάτρας. Από τότε μέχρι σήμερα, ο Μητροπολιτικός Ναός παραμένει άρρηκτα συνδεδεμένος όχι μόνο με την θρησκευτική, αλλά και την πολιτική, πολιτιστική και κοινωνική ζωή του τόπου.


Ο Ναός θεμελιώθηκε το έτος 1842 και εγκαινιάστηκε το 1846 από τον Μητροπολίτη Πατρών Γρηγόριο Γ΄ τον Δενδρινό. Από το έτος 1856 είναι ο Μητροπολιτικός Ναός της πόλεως. Είναι τρισυπόστατος, διότι σ΄ αυτόν υπάρχουν καθηγιασμένα τρία Ιερά Θυσιαστήρια. Το κεντρικόν προς τιμήν του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπως συνηθίζεται σε πολλούς Μητροπολιτικούς Ιερούς Ναούς. Η Αγία Τράπεζα του βόρειου κλίτους είναι αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο τον Θαυματουργό, εις ανάμνησιν και «αντικατάστασιν» του ομωνύμου παλαιού προχείρου Ναού του Μώλου, έναντι του σημερινού πολυχώρου Ιντεάλ, επί της οδού Αγίου Νικολάου. Το ιερό Θυσιαστήριο του νοτίου κλίτους είναι καθιερωμένο στον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Γεώργιο και τον Νεομάρτυρα Γεώργιο τον εν Ιωαννίνοις. Η αφιέρωση της Αγίας Τραπέζης στον Νεομάρτυρα και Πολιούχο Ιωαννίνων Άγιο Γεώργιο πραγματοποιήθηκε επειδή γύρω από τον Ναό κατοικούσαν πολλοί Ηπειρώτες έμποροι, οι οποίοι συνεισέφεραν πολλά για την ανοικοδόμηση του και οι οποίοι μέχρι και σήμερα κατ΄ έτος στον Ναό εορτάζουν τη μνήμη του Μεγαλομάρτυρος. Στον Ναό σώζονται ιερές εικόνες και δύο Ευαγγέλια από τον Ναό του Αγίου Νικολάου του Μώλου, ο οποίος πλέον δεν υφίσταται, όπως επίσης και Ιερά εικόνα του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου με σκηνές από τον βίο του, η οποία έχει ιστορηθεί το 1873, δηλαδή 35 χρόνια μετά το Μαρτύριο του Αγίου (17 Ιανουαρίου 1838).


Αρχιτεκτονικά, ο Ναός της Μητροπόλεως κατατάσσεται στα νεοκλασσικά κτήρια της πατραϊκής belle epoque. Ανήκει στον αρχιτεκτονικό τύπο της τρίκλιτης κεραμοσκεπούς βασιλικής. Ο φέρων οργανισμός είναι λιθόδμητος, με δίκλινη κεραμοσκεπή στέγη και δύο πύργοειδή κωδωνοστάσια, ενώ η πρόσοψή του παρουσιάζει διώροφη κλασσικιστική διάταξη με αετωματική απόληξη και τοξοτά ανοίγματα. Ο Ναός έχει εξωτερικές διαστάσεις 33,30 μ. * 21 μ. Το ύψος του εσωτερικά είναι 13,43 μ. και το εμβαδόν του κυρίως Ναού είναι περί τα 600 μ. Δύο πεσσοστοιχείες ορίζουν τα κλίτη, ενώ εγκάρσιο υπερώο (γυναικωνίτης) σχηματίζεται ακριβώς πάνω από τον υποτυπώδη εσωνάρθηκα.


Ο Ναός το 1891 βρισκόταν σε πολύ κακή κατάσταση και το 1894 κινδύνευσε από φωτιά που είχε ξεσπάσει στην παρακείμενη οικία Περιβολαροπούλου, η δε ανακαίνισή του ολοκληρώθηκε με δάνειο το 1897.


Τα σχέδια της οροφής του Ναού εκπόνησε ο περίφημος Γερμανός αρχιτέκτονας Τσίλλερ το έτος 1888. Στο αρχείο του Ναού σώζονται τα σχέδια του Τσίλλερ. Σύνολη η περισπούδαστη αυτή οροφή κατασκευάστηκε με ξυλεία από την Τεργέστη και την Βενετία και διακοσμήθηκε από τους κοσμηματογράφους Κόλλα, Πέττα και άλλους.


Η οροφή αυτή δικαίως χαρακτηρίζεται αριστουργηματική, με γραμμικά σχέδια, δουλεμένα σε ξύλο με ακρίβεια και χάρη. Τα χρώματα που κυριαρχούν είναι το χρυσό και το προφυρό. Ο άνθινος διάκοσμος πλαισιώνει τις τετράγωνες και παραλληλόγραμμες εικόνες καθώς και την κυκλική εικόνα του Θεού Πατρός.


Το παλαιό ρολόι, το οποίο επίσης διασώζεται στον Ναό, είναι προσφορά του Γερμανού βιομηχάνου στην Πάτρα Θεοδώρου Άμβουργερ (Φεβρουάριος 1855). Οι τρεις από τις καμπάνες του δεξιού κωδωνοστασίου, οι οποίες ανήκουν στον οίκο του Φραγκίσκου ντε Πόλλι του Vittorio Veneto, ήρθαν από την Ιταλία στην Πάτρα το 1862, δαπάναις του Ευεργέτου Κωνσταντίνου Παπαγεωργακόπουλου.


Ο σημερινός ξυλόγλυπτος άμβωνας με την παλαιά σφυρήλατη μαντεμένια κλίμακα, αντικατέστησε κάποιον παλαιότερο το 1918 καια είναι δωρεά της οικογένειας Τριάντη. Επίσης ο καλαίσθητος δεσποτικός θρόνος φιλοτεχνήθηκε στην Αθήνα το 1916 από τον περίφημο ξυλογλυπτικό οίκο Μαγιάση, τα μέλη του οποίου ήσαν οι επιπλοποιοί της Βασιλικής Αυλής. Ο ίδιος οίκος κατεσκέυασε τα δύο ξυλόγλυπτα προσκυνητάρια αριστερά (1925) και δεξιά (1926) από το εργοστάσιο του Ευθ. Χασαπόπουλου με την επίβλεψη των αειμνήστων διακεκριμένων αρχαιολόγων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ορλάνδου και Παπαθεοδώρου.


Η ωραία Πύλη και οι πλαϊνές θύρες του Αγίου Βήματος κατασκευάστηκαν την πρώτη δεκαετία του 20ού αιώνος από τον Β. Μακρή και ιστορήθηκαν από τον Επαμεινώνδα Θωμόπουλο.


Ο κυριώς Ναός στολίζεται με δώδεκα τοιχογραφίες, οι οποίες είναι μικρού σχετικά μεγέθους και επίσης οκτώ μεγάλων διαστάσεων πίνακες “ελαιογραφίες”, τοποθετημένους σε βαριές σκαλιστές περίτεχνες κορνίζες και ιστορημένους από το 1853 εώς το 1907. Αρκετές από τις εικόνες είναι όχι απλώς δυτικότροπα, αλλά δυτικά αντίγραφα.


Ξενίζει ασφαλώς το γεγονός ότι Ορθόδοξος Ναός έχει κοσμηθεί με πίνακες, αλλά είναι και αυτή μία από τις ιδιαιτερότητες του Ναού. Ας μην ξεχνούμε, ότι στα μέσα του 19ου αιώνα, οπότε και οικοδομήθηκε ο Ναός, η Πάτρα δεν ήταν μόνο εμπορική πύλη με δυτικό προσανατολισμό, αλλά επίσης και πύλη πολιτιστική. Τόσο οι πρόξενοι των ευρωπαϊκών χωρών που έμεναν πέριξ του Ναού, όσο και οι έμποροι των Πατρών που ταξίδευαν στην Ευρώπη, συνετέλεσαν στην διαμόρφωση κλίματος κατάλληλου να δεχθεί, ή καλύτερα, να εγκολπωθεί τις επιρροές της ιταλογερμανικής ζωγραφικής. Για τον λόγο αυτόν και ο Μητροπολιτικός Ναός της αναπτυσσόμενης τότε Κάτω πόλεως προικίστηκε με ό,τι καλύτερο περιήρχετο στην αντίληψη των καινούριων αστών.


Ο Ναός διακοσμήθηκε με αγιογραφίες σπουδαίων και επιφανών καλλιτεχνών της εποχής, όπως οι Κων. Φανέλλης, Επαμ. Θωμόπουλος, Σπυρίδων Χατζηγιαννόπουλος, Τάκης Πριονάς,
Διον. Καλλιβωκάς, Γ. Κορόζης, Κ. Λιβαδάς-Λιώτσης, Νικ. Δοξαράς, Δημήτριος Στελακάτος κ.ά.


Οι εικόνες του τέμπλου κατασκευάστηκαν το 1853 ενώ η Πλατυτέρα (1893) και πιθανόν οι παραστάσεις των κλιτών από τον Ανδρέα Μανάλη. Και οι έξι τεμπλαίες εικόνες είναι αναγεννησιακής τεχνοτροπίας, με χρώματα απαλά, φόντο φυσικό, πλαστικότητα και έκφραση ανθρωποπαθή στα πρόσωπα. Αφιερώθηκαν στα 1853 από τους αειμνήστους συμπολίτες μας Πράτσικα, Μαλικόπουλο, Τσούκο, Θωμόπουλο και Τζέτζο. Η ευλάβεια των Πατρέων εκδηλώνεται καθημερινά προς όλα τα εικονιζόμενα ιερά πρόσωπα, ιδιαιτέρως όμως προς την Ευαγγελίστρια Παναγία, την εικόνα της οποίας ασταμάτητα οι χριστιανοί στολίζουν με λουλούδια, με τάματα τιμαλφή η ακόμα, με τα πολύτιμα δάκρυά τους και τις Παρακλήσεις. Οι μικρές χαρακτές σε μέταλλο εικόνες που βρίσκονται κάθε μια μπροστά από την ανάλογή της μεγάλη δεσποτική εικόνα, έφθασαν εδώ από την Ρωσία στα 1890. Ο κεντρικός πολυέλαιος με τη βασιλική κορώνα στην κορυφή του προέρχεται από την Μ. Βρετανία. Ο Ανδρέας Κόλλας ο οποίος δώρησε στα 1894 το βαρύτιμο τούτο σκεύος, ήταν έμπορος σταφίδας και διατηρούσε υποκατάστημα στο Λονδίνο, οπότε είχε προσβάσεις εκεί. Ομοίας τέχνης και κατασκευής, άρα και προελεύσεως είναι και τα δύο μανουάλια του σολέως, που διακρίνονται για το κομψό σκάλισμά τους. Τα δώρησαν στον Ναό οι αδελφοί Διονύσιος και Αναστάσιος Φραγκόπουλοι, το 1895. Οι λοιποί μπρούτζινοι πολυέλαιοι είναι Ρωσικής προελεύσεως. Τους πολυελαίους συνοδεύουν δύο βαρύτιμες κανδήλες, που ήρθαν κι αυτές από την Οδησσό, την πόλη που ονομάστηκε “δεύτερη Ελλάδα” λόγω της μεγάλης και δραστήριας ελληνικής της παροικίας. Όμως υπάρχουν και κανδήλες ελληνικής κατασκευής. Είναι το δωδεκάνδηλο του σολέως, το παλαιό πολυκάνδηλο της εικόνος του Ευαγγελισμού στο τέμπλο και τα κανδήλια των προσκυνηταρίων. Τα σημερινά κανδήλια των εικόνων του Τέμπλου, είναι μεταγενέστερα.


Επίσης, σπουδαία κειμήλια του Ναού είναι ο ξυλόγλυπτος Επιτάφιος (1892) με το μοσχοβίτικο χρυσοκέντητο σώμα (1890) καθώς και το μεγάλο ασημένιο ρωσικό Ευαγγέλιο (1892), δωρεές των αειμνήστων αδελφών Παρασκευής και Γεωργίας Καρακίτσου, ο δίοπτος Εσταυρωμένος έργο του Ζακυνθίου καλλιτέχνη Νικολάου Δοξαρά (1750), οι εικόνες της Παναγίας των Χαιρετισμών και της Παναγίας του Θρόνου (ΙΗ΄ αιώνας), το Αρτοφόριον και τα πολυκάνδηλα της Αγίας Τραπέζης κ.α. Στον Ναό βρίσκονται επίσης δωρεά εν ζωή του αειμνήστου Μητροπολίτου Νικοδήμου Βαλληνδρά, ζεύγος δικηροτρικήρων, αρχιερατικός Σταυρός ευλογίας, αρχιερατική ράβδος, μίτρα καθώς και δύο αρχιερατικές στολές, εκ των οποίων η μία έχει ειδική ιστορική αξία–αφού με αυτή χειροτονήθηκε Αρχιερεύς ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κυρός Ιερώνυμος Κοτσώνης, αλλά και ο κάτοχός της Μητροπολίτης Νικόδημος δι’ αυτής ενεδύθη κατά την τέλεση των Εγκαινίων του νέου Ιερού Ναού  του Αγίου Ανδρέου το έτος 1974.


Από την δεκαετία του 1890 και μέχρι το 1998 στο Ναό κάθε Κυριακή τελούνταν δύο Θείες Λειτουργίες. Στην δεύτερη Θεία Λειτουργία έψαλλε τετράφωνη ευρωπαική χορωδία, η οποία μάλιστα εκτελούσε συχνά μουσικές συνθέσεις του δημοτικού συμβούλου και μουσικοσυνθέτη Γεωργίου Ν. Τριάντη. Ο Γεώργιος Τριάντης, σταφιδέμπορος, πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου και δημοτικός σύμβουλος, συνέδεσε το όνομά του με τον Ναό όχι μόνο ως δωρητής και συνδρομητής όλων των κτητορικών προσπαθειών αλλά και ως μουσικοσυνθέτης, οι λειτουργικές μελοποιήσεις του οποίου εκτελούνταν εδώ, από την τετράφωνη χορωδία του Ναού. Ο Ναός είχε σχεδόν πάντα δύο διακόνους, εκ των οποίων τον καλλιφωνώτερο για την «επίσημη» β΄ Θεία Λειτουργία, στην οποία έψαλλε η τετράφωνη ευρωπαική χορωδία. Ήταν μάλιστα μέγιστο μέλημα του εκάστοτε Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, από το οποίο άλλωστε και πληρωνόταν, η επιλογή καλλίφωνου διακόνου για την β΄ Θεία Λειτουργία και κάθε φορά που επρόκειτο να καλυφθεί η θέση δοκιμάζονταν πολλοί υποψήφιοι απ’ όλη την Ελλάδα. Διάκονος της Α’ Θείας Λειτουργίας επί τριάντα έτη υπηρέτησε ο Κύριλλος Γιαννακόπουλος, αδελφός της Ιεράς Μονής Γηροκομείου. Ο Κύριλλος έμεινε διάκονος σ’ όλη του την ζωή, διορισμένος στον Ναό της Ευαγγελιστρίας. Από τον Κύριλλο έλαβε την ονομασία της η περιοχή «Διάκου» των Πατρών.


Ο Ιερός Ναός της Ευαγγελιστρίας συνδέεται με το πανσεβάσμιο Πρόσωπο του εν Αγίοις Πατρός ημών Νεκταρίου του Θαυματουργού, ο οποίος ευρέθη στον Ναό συνοδεύων το Σκήνωμα του αλήστου μνήμης Μητροπολίτου Πατρών Ιεροθέου του Μητροπούλου, μετά του οποίου συνεδέετο πνευματικώς. Στις 9 Μαρτίου 1903 ο Πενταπόλεως Νεκτάριος προεξήρχε της Νεκρωσίμου Ακολουθίας. Κάθε χρόνο στην μνήμη του Αγίου Νεκταρίου τελούνται εόρτιες Ακολουθίες.


Εκτός από τον Άγιο Νεκτάριο και τους Αγίους στους οποίους τιμάται ο Ναός, στην ενορία τιμάται ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς (Β΄ Κυριακή των Νηστειών). Ο εορτασμός τελείται ανελιππώς από το 1852 και με μέριμνα των απογόνων της οικογενείας Χοιδά, μέλος της οποίας θεράπευσε ο Άγιος το 1851.


Επίσης την 14η Ιανουαρίου ή την πλησιέστερη προς αυτήν Κυριακή εορτάζεται πανηγυρικά ο Άγιος Οσιομάρτυς Παύλος ο Πατρεύς, ηγούμενος των εν Ραιθώ σφαγιασθέντων Οσίων Πατέρων. Η καθιέρωση του εορτασμού του Οσιομάρτυρος Παύλου, η έκδοση της Ακολουθίας του και η κατασκευή από τον Τάκη Πριονά της εικόνος του (1952), οφείλεται στον αείμνηστο Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Κυρό Ευστάθιο Ευσταθόπουλο, ο οποίος ιεράτευσε στον Μητροπολιτικό Ναό από το 1945 έως της εις Επίσκοπον εκλογής του το 1955. Επί αρχιερατείας του νυν κλεΐζοντος τον αρχιερατικό Θρόνο των Πατρών Μητροπολίτου Χρυσοστόμου, την ημέρα της μνήμης του Οσιομάρτυρος Παύλου, καθιερώθηκε να ψάλλεται ιερό Μνημόσυνο πάντων των Αρχιερέων των αρχιερατευσάντων στην Αποστολική Μητρόπολη Πατρών.


Στον Ναό πολλές φορές και προς ευλογίαν των ευσεβών Πατρέων, φιλοξενήθηκαν ιερά Λείψανα Αγίων και σεβάσματα της πίστεώς μας, όπως τα Άχραντα Πάθη του Κυρίου, το χέρι της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης, η Τιμία Κάρα του Οσίου Δαβίδ του Γέροντος κ.α. Κορυφαίο πνευματικό γεγονός υπήρξε η έλευση από 20 έως 28 Οκτωβρίου 2007 τμήματος του ιερού λειψάνου του Αγίου Λουκά του Ιατρού, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας. Η παλλαική συμμετοχή αλλά και τα σημεία τα οποία διά πρεσβειών του Αγίου Λουκά επιτελέσθησαν, έγιναν αφορμή να καθιερωθεί καθ’ εκάστην Πέμπτην εσπέρας η τέλεση της Ιεράς Παρακλήσεως προς τον Άγιον.


Στον Μητροπολιτικό Ναό υπηρέτησαν ευλαβείς Ιερείς, κάποιοι εκ των οποίων ανυψώθηκαν στο επισκοπικό αξίωμα. Σύμφωνα με μαρτυρίες αλλά και τα σωζόμενα βιβλία του Ναού, στον Ναό υπηρέτησαν οι κάτωθι Ιερείς:


Κεκοιμημένοι Κληρικοί


Αρχιερείς
- Χερουβείμ Άννινος, Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών (+1952), Διάκονος του Ναού
- Δημήτριος Θεοδόσης, Μητροπολίτης Λαρίσης (+1959), Προιστάμενος του Ναού
- Ευστάθιος Ευσταθόπουλος, Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως (+1969), Προιστάμενος του Ναού
- Ιεζεκιήλ Τσουκαλάς, Μητροπολίτης Πισιδίας (+1987), Διάκονος του Ναού
- Θεόκλητος Αβραντινής, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας (+2007), Προιστάμενος του Ναού
- Ιερόθεος Τσαντίλης, Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης (+2008), Προιστάμενος του Ναού


Πρεσβύτεροι
(Οι ημερομηνίες είναι αυτές που για πρώτη φορά αναφέρονται στα βιβλία ή το αρχείο του Ναού)


- Θεοφάνης Μιχαλόπουλος (1860)
- Σωφρόνιος Βρανάς (1860)
- Ευστάθιος Πρωτόπαππας (1862)
- Νικόλαος Καμπέτης (1863)
- Κωνσταντίνος Σπηλιωτόπουλος (1864)
- Βασίλειος Αθανασίου (1868)
- Αθανάσιος Ευσταθόπουλος (1871)
- Παναγιώτης Τζαπραζηλής (1872)
- Θεόδωρος Παναγόπουλος (1872)
- Δημήτριος Παππαγρηγορίου (1884)
- Αντώνιος Γκοτσόπουλος (1884)
- Ιωάννης Ψιμάδης (1887)
- Χρίστος Λαμπρόπουλος (1897)
- Ανδρέας Σταυρόπουλος (1908)
- Παναγιώτης Παππαντωνόπουλος (1910)
- Αθανάσιος Ζαφειρόπουλος (1934)
- Σταμάτιος Πέττας (1963)
- Παύλος Χριστοδουλής (1976)


Διάκονοι
- Κύριλλος Γιαννακόπουλος


Ζώντες Κληρικοί


Αρχιερείς
- Αλέξιος Παναγιωτόπουλος, Μητροπολίτης Ατλάντας. Διάκονος του
Ναού (1964-1969)
- Πέτρος Μποζίνης, Επίσκοπος Τρωάδος. Διάκονος του Ναού (1997-1999)


Εφημέριοι
- Νικόδημος Μπαρούσης (1981-1984)
- Ιωάννης Παπανικολάου (1985-1999)
- Νικόδημος Σιδέρης (2002-2005)
- Γρηγόριος Λουμπαρδέας (2003-2005)
- Παναγιώτης Θωμάς (2004-2006)


Σήμερα στον Ιερό Ναό υπηρετούν:
- Αρχιμ. Αμβρόσιος Γκουρβέλος (2006-)
- Πρωτ. Μιχαήλ Καραμπατάκης (1960-)
- Πρωτ. Χρίστος Σερέτης (1981-)
- Πρεσβ. Κωνσταντίνος Γουρδούπης (2009-)
- και ο Διάκονος Θεμιστοκλής Δημητρόπουλος (2014-).


Στον Ναό τελούν επίσης τις πανηγύρεις και επετείους τους αρκετοί σύλλογοι της πόλεως, όπως Ηπειρωτών, Μεσσηνίων, Κρητών, Ποντίων, Αιτωλοακαρνάνων, Ιατρικός Σύλλογος, Εμπορικός Σύλλογος, Ελληνικής Αστυνομίας, Συνταξιούχων Αστυνομικών, Αποφοίτων των Αρσακείων κ.α.


Στον Μητροπολιτικό Ναό τελούνται οι επίσημες Δοξολογίες και τελετές (Μ. Αγιασμός, Επιτάφιος). Επίσης στον Ναό τελείται κατ’ έτος υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών η αρχαιοπρεπής Θεία Λειτουργία του Αποστόλου Ιακώβου του Αδελφοθέου.


Με Προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ. 769 τ.Β/16-8-1980 ο Μητροπολιτικός Ναός χαρακτηρίστηκε ως κτήριο χρήζον ειδικής κρατικής προστασίας λόγω της αρχιτεκτονικής του μορφολογίας και της εξαίρετης εσωτερικής διακόσμησης.


Ο σεισμός του Ιουλίου του 1993 αλλά και προγενέστεροι αυτού κατεπόνησαν τον Ιερό Ναό, ο οποίος έχρηζε πλέον ριζικής ανακαινίσεως. Για τον λόγο αυτόν, την περίοδο 1999-2001 ο Ναός παρέμεινε κλειστός και ανακαινίστηκε εκ θεμελίων με την ιδιαίτερη φροντίδα του Πρωτοπρεσβυτέρου και επί 28 έτη Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου π. Μιχαήλ Καραμπατάκη. Τα έργα συντηρήσεως, διακοσμήσεώς και ανακαινίσεώς του συνεχίζονται.

Από την Κυριακή 12 Ιουνίου 2016 λειτουργεί η ιστοσελίδα του Ναού (evangelistriapatras.blogspot.gr). Κύριος σκοπός της είναι η ενημέρωση των πιστών για θέματα που αφορούν τον Ναό αλλά και γενικότερα την Ιερά Μητρόπολη Πατρών. Επιπλέον δημοσιεύονται κηρύγματα, ομιλίες αλλά και κείμενα πνευματικού περιεχομένου. Η σελίδα ανανεώνεται καθημερινά. Οι σκέψεις, οι προτάσεις και οι προβληματισμοί σας είναι εξαιρετικά σημαντικοί για την βελτίωση του ιστοτόπου.

Παράλληλα, συνεχίζεται η προσπάθεια για συγκέντρωση υλικού σχετικού με τον Ναό, κυρίως από παλαιότερα έτη. Σκοπός είναι μόλις συγκεντρωθεί επαρκές υλικό, να εκδοθεί ένα βιβλίο-λεύκωμα σχετικά με τον Ναό και την πλούσια ιστορία του. Για τον λόγο αυτόν, παρακαλούμε όποιον κατέχει φωτογραφίες, βιντεοκασσέτες, φιλμ, dvd, αποκόμματα εφημερίδων η περιοδικών και οτιδήποτε άλλο σχετίζεται άμεσα η έμμεσα με τον Ναό και θέλει να συνδράμει την ως άνω προσπάθεια, να επικοινωνήσει με εμάς, ώστε να συννενοηθεί για την αποστολή του υλικού αυτού. Η συνδρομή όλων σας είναι πολύτιμη!


Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Ευαγγελιστρίας Πατρών
Φεβρουάριος 2017