;

Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023

Επίσκεψη στην Πάτρα του π. Ιωνά, Ιεραποστόλου στην Ταϊβάν


Αυτές τις ημέρες έχουμε τη χαρά και την τιμή να βρίσκεται πάλι μαζί μας μετά από απουσία πέντε ετών από την Ελλάδα ο πατρινός στην καταγωγή ιεραπόστολος π. Ιωνάς , ή  李亮 神父 (προφέρεται «Λή Λιάν Σαν Φού» στα Κινεζικά).

Ο π. Ιωνάς Μούρτος, έχει επωμιστεί μία τεράστια προσπάθεια ευθύνης πού σήμερα προκαλεί κυριολεκτικά ίλιγγο! Ο π. Ιωνάς αγωνίζεται να μεταφέρει το Ευαγγέλιο του Χριστού στην Άπω Ανατολή, και στην πολυπληθή, αλλόγλωσση και αλλόθρησκη Ταϊβάν, όπου η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν ήταν γνωστή ούτε καν σαν όνομα!

Το Ιεραποστολικό Κλιμάκιο της Ταϊπέι στην Ταϊβάν υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και στην Ιερά Μητρόπολη Hong Kong. Η λειτουργία του Κλιμακίου ξεκίνησε από τον Γρηγοριάτη Ιερομόναχο π. Ιωνά στις αρχές του έτους 2000, όταν με τις ευλογίες του μακαριστού Σεβ. Μητροπολίτου πρ. Καλύμνου κ. Νεκταρίου και τις ευχές του Γέροντος της Ι. Μονής Οσίου Γρηγορίου του Αγίου Όρους π. Γεωργίου Καψάνη, αποφάσισε να μεταβεί και να διαδώσει το μήνυμα της Ορθοδοξίας στη μακρινή αυτή χώρα της Άπω Ανατολής.

Είμαστε βέβαιοι ότι τον συνοδεύουν οι ευχές των πνευματικών του και κυρίως του Αγίου Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτη, ο οποίος τον έκειρε μοναχό.

Στην Ταϊβάν την εποχή εκείνη δεν υπήρχαν Ορθόδοξοι, παρά μόνο καθολικοί, προτεστάντες, βουδιστές, ταοϊστές και άλλοι θιασώτες ειδωλολατρικών θρησκειών. Ο π. Ιωνάς διέμενε αρχικά σε ένα μικρό δωμάτιο ξενοδοχείου, όπου και τέλεσε και την πρώτη Θεία Λειτουργία, ενώ στη συνέχεια, κατόπιν υποδείξεως του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Νικήτα, άρχισε να λειτουργεί σε έναν καθολικό ναό, όταν τελείωναν την λειτουργία τους οι καθολικοί. Παράλληλα γράφτηκε και σε ένα Πανεπιστήμιο για να μάθει κινέζικα αλλά και για να αποκτήσει άδεια παραμονής που το κράτος δεν του παρείχε γιατί η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν υφίστατο για την κυβέρνηση της Ταϊβάν.

Μια από τις πρώτες ενέργειες του π. Ιωνά ήταν και η αναζήτηση Ορθοδόξων μέσα από αγγελίες εφημερίδων. Ανταποκρίθηκαν μερικοί που προέρχονταν από ανατολικές χώρες, καθώς η Ελλάδα δεν έχει εκεί καμία διπλωματική εκπροσώπηση και όλα τα άλλα κράτη αντί πρεσβειών διατηρούν μόνο εμπορικές αποστολές.

Οι πρώτες αυτές ενέργειες εντυπωσίασαν τους λίγους Κινέζους που ενδιαφέρονταν και άρχισαν να του ζητούν να τους εξηγήσει την Θεία Λειτουργία, αλλά και να διδάξει αρχαία ελληνικά στα θεολογικά Πανεπιστήμια και σεμινάριά τους. Και έτσι, βουδιστές και ταοϊστές άρχισαν να μαθαίνουν για την νοερά προσευχή και για τον μυστικισμό της Ορθοδοξίας αλλά και τον Χριστιανισμό, που μέχρι τότε γνώριζαν επιφανειακά μόνο από τους προτεστάντες.

Η Ιεραποστολή στην Ταϊβάν δεν έχει φιλανθρωπικό χαρακτήρα καθώς το βιοτικό και μορφωτικό επίπεδο είναι πολύ υψηλό, αλλά έχει πνευματικό χαρακτήρα και αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για την Εκκλησία να επεκταθεί στους λαούς της Άπω Ανατολής.

Από τις αρχές του 2004 ο π. Ιωνάς με την οικονομική βοήθεια του Ιεραποστολικού Συνδέσμου «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός» κάλυψε μια βασική ανάγκη, την απόκτηση ενός διαμερίσματος σε συγκρότημα πολυκατοικιών, που χρησιμοποιείται έκτοτε ως Ι. Ναός επ’ ονόματι της Αγίας Τριάδος για τις λατρευτικές ανάγκες και την κατήχηση, καθώς τα πρώτα χρόνια νοίκιαζε τον χώρο ενός μικρού νηπιαγωγείου. 

Πολύ σύντομα φρόντισε για τη μετάφραση βιβλίου κατήχησης από τα αγγλικά στην κινεζική γλώσσα, αλλά και για τη μετάφραση στην κινεζική του βιβλίου του π. Αντωνίου Αλεβιζόπουλου "Η Ορθόδοξη Εκκλησία".

Σήμερα κυκλοφορούν στην κινεζική αρκετά φυλλάδια και βιβλία περί της Ορθοδοξίας, της Εκκλησίας μας και της Θείας Λειτουργίας, τα οποία αποστέλλονται σε μεγάλες βιβλιοθήκες και διανέμονται σε όλους όσους ενδιαφέρονται. Ανεκτίμητης αξίας εργαλείο στα χέρια του π. Ιωνά (διπλωματούχου Ηλεκτρολόγου Μηχανικού του Ε.Μ.Π.) είναι η τεχνολογία, και ειδικότερα η χρήση του Internet για τη διάδοση των αληθειών της Ορθοδοξίας, μέσα από την ιστοσελίδα της Ιεραποστολής (www.theological.asia) με μεταφρασμένες στην κινεζική και την αγγλική ομιλίες Μητροπολιτών, Γερόντων του Αγ. Όρους και άλλα αξιόλογα χριστιανικά θέματα, που δέχεται καθημερινά πλήθος επισκέψεων, αλλά και η χρήση πολλών ψηφιακών μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Να σημειωθεί ότι η Θ. Λειτουργία, που πλέον τελείται από τον π. Ιωνά στην κινεζική γλώσσα, μεταδίδεται ζωντανά μέσω του Internet (YouTube), όπου επίσης αναρτώνται συνεχώς νέα βίντεο με σκοπό τη γνωριμία των κινέζων με την Ορθοδοξία. Διαθέσιμη είναι και εφαρμογή (app) για κινητά με λειτουργικό σύστημα iOS και Android.

Αυτό το έργο, ακριβώς επειδή γίνεται στην κινεζική γλώσσα, δεν απευθύνεται μόνο στα 23.000.000 των Ταϊβανέζων, αλλά και στα 1,4 δισεκατομμύρια Κινέζων!

Εκτός του λειτουργικού του έργου, ο π. Ιωνάς πραγματοποιεί ομιλίες σε πανεπιστήμια, θεολογικά σεμινάρια, συνέδρια, πνευματικά κέντρα, νοσοκομεία και συμμετέχει σε εκθέσεις βιβλίων, όπου παρουσιάζει τον ελληνικό πολιτισμό και την ορθόδοξη παράδοση. Έχει συμμετάσχει στην Τάι Πέι σε έκθεση ορθόδοξης εικόνας, όπου παρουσιάστηκε πλήθος αγιογραφιών, οι οποίες είχαν εντυπωσιακή απήχηση στους επισκέπτες της έκθεσης, και ιερατική στολή του παρουσιάζεται σε μόνιμη έκθεση στο Μουσείο θρησκειών της Ταϊβάν.

Το ποίμνιο του Ιεραποστολικού Κλιμακίου της Ταϊπέι αυξάνεται σταδιακά με το αξιόλογο έργο του π. Ιωνά και ήδη τελούνται εκεί αρκετές βαπτίσεις και γάμοι πρώην προτεσταντών, καθολικών και βουδιστών, που γνωρίζουν την Ορθόδοξη Θεολογία και τα μυστήριά της.

Κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψής του στην Ελλάδα, ο π. Ιωνάς μαγνητοσκόπησε δύο εκπομπές που έχουν αρχίσει και μεταδίδονται από τον ΛΥΧΝΟ, μίλησε στην Πειραϊκή Εκκλησία, και σε συνάξεις στην Αθήνα. Στην Πάτρα μίλησε στην αίθουσα της Χριστιανικής Στέγης Πατρών με θέμα «Μια φωνή από τη μακρινή Άπω Ανατολή – Ιεραποστολή Ταϊβάν», αλλά και στο φοιτητικό κύκλο του Μητροπολιτικού Ι. Ναού Ευαγγελιστρίας.

Όποιος θέλει μπορεί να επικοινωνήσει με τον π. Ιωνά στο email: church@orthodox.tw, ή p.ionas.mourtos@gmail.com ή στο κινητό τηλέφωνό του 00886916541401.

Όποιος ενδιαφέρεται να στηρίξει οικονομικά το ιεραποστολικό έργο του π. Ιωνά, μπορεί να στείλει χρήματα στην ακόλουθη τράπεζα στην Ταιβαν, η στο PayPal, η σε ελληνική τράπεζα.

 

Τράπεζα Ταϊβάν 


Beneficiary name: MOURTOS GRIGORIATIS GEORGIOS PANT 

Beneficiary A/c 772131066432 

Beneficiary bank: CTBC Bank Co. Ltd/ North Sindian Branch 

Swift: CTCBTWTP 772 

Address: 1Fl, no 25 , Mincyuan Rd, Sindian district, 

                 New Taipei City 231, Taiwan R.O.C. 

 

 

Λογαριασμός ALPHA BANK: GR2001407790779002101053244 

Δικαιούχος: ΜΟΥΡΤΟΣ-ΓΡΗΓΟΡΙΑΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ- ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ 

 

Η Διεύθυνση της εκκλησίας στην Ταιβαν είναι: 

Fr. Jonah MOURTOS 

4FL, B8, NO 389-12, SIYUAN RD. SINDIAN DISTR. 

NEW TAIPEI CITY, ZIP 23150 TAIWAN ROC 

 

Και η διαδικτυακή της παρουσία είναι στα: