;

Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

Ο εορτασμός του Αγίου Λουκά του Ιατρού στον Ι.Μ.Ν. Ευαγγελιστρίας Πατρών

Με την δέουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα εορτάσθη η μνήμη του Αγίου Λουκά του Ιατρού στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Πατρών.

Την Παρασκευή 9.6.2017 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία Συναυλία Βυζαντινής Μουσική
ς από την Βυζαντινό χορό της Πολυφωνικής Χορωδίας Πατρών.

Την εκδήλωση ετίμησε με την παρουσία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος.

Κατά την διάρκεια της εκδηλώσεως, ο Βυζαντινός Χορός της Πολυφωνικής Χορωδίας, υπό την διεύθυνση του χοράρχου, κ. Ιωάννου Κόττορου, Πρωτοψάλτου του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού, απέδωσε θαυμάσια, ύμνους προς τιμήν του Αγίου Λουκά του Ιατρού.

Εν συνεχεία, τον λόγο έλαβε ο προιστάμενος του Ιερού Ναού, πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. π. Αμβρόσιος Γκουρβέλος, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την τιμητική του παρουσία και την Χορωδία για την άρτια απόδοση των ύμνων, ανεφέρθη με θερμά λόγια στα πρόσωπα δύο ευεργετών της Ενορίας, στο ζεύγος Πέτρου και Αικατερίνης Σπυροπούλου, οι οποίοι δώρησαν το σπίτι τους στην Ενορία για τις πνευματικές ανάγκες αυτής.

Ο π. Αμβρόσιος, παρεκάλεσε τον Σεβασμιώτατο εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιερού Ναού, να επιδώση στον Ιατρό, κ. Πέτρο Σπυρόπουλο, και στην σύζυγό του κ. Αικατερίνη, τιμητική πλακέτα, ως ενθύμιο ευχαριστίας για την προσφορά τους στην Εκκλησία.

Ο Σεβασμιώτατος, στην ομιλία του ευχαρίστησε τον κ. Πέτρο Σπυρόπουλο και την σύζυγό του κ. Αικατερίνη, για την προσφορά τους αυτή στον Μητροπολιτικό Ναό και εξήρε την σημασία της ενέργειάς τους αυτής, η οποία έγινε ενώ ευρίσκονται ακόμα στη ζωή και με την ολοπρόθυμη συγκατάθεση και των δύο. Επίσης ανεφέρθη ο Σεβασμιώτατος και σε άλλες μεγάλες δωρεές του ζεύγους Σπυροπούλου και τους επήνεσε εκ βάθους ψυχής.

Ο Σεβασμιώτατος, είπε χαρακτηριστικά: «... Η προσφορά σας αυτή, είναι προσφορά προς τον ίδιο τον Θεό και την αγία Του Εκκλησία. Είναι προσφορά προς τους ανθρώπους...»

Τέλος, τον λόγο έλαβε ο κ. Πέτρος Σπυρόπουλος, ο οποίος ευχαρίστησε με πολύ θερμά λόγια, τόσο τον Σεβασμιώτατο, όσο και τον π. Αμβρόσιο για την τιμή στο πρόσωπό του.







Το βράδυ του Σαββάτου 10 Ιουνίου ετελέσθη Ιερά Αγρυπνία με τη συμμετοχή πλήθους λαού. Στην Αγρυπνία λειτούργησαν ο π. Αμβρόσιος Γκουρβέλος και ο π. Χρήστος Σερέτης.





















Το πρωί της Κυριακής 11 Ιουνίου, ανήμερα της εορτής του Αγίου Λουκά και της εορτής των Αγίων Πάντων, ετελέσθη η Θεία Λειτουργία, στην οποία λειτούργησε και ομίλησε ο Πανοσ. Αρχιμ. Ιωακείμ Σταματόπουλος, πλαισιούμενος από τον π. Κωνσταντίνο Γουρδούπη και τον Διάκονο του Ναού, Θεμιστοκλή Δημητρόπουλο.
Αμέσως μετά την Θεία Λειτουργία ετελέσθη Δοξολογία από τους Αποστράτους της Αστυνομίας Πόλεων και της Ελληνικής Χωροφυλακής, Προστάτες Άγιοι των οποίων είναι ο Άγιος Μηνάς και η Αγία Ειρήνη.


















Το απόγευμα της Κυριακής ετελέσθη η Ακολουθία του Εσπερινού και η Ιερά Παράκληση στον Άγιο.



Σε όλες τις Ιερές Ακολουθίες ετέθη προς προσκύνηση απότμημα Ιερού Λειψάνου του Αγίου, το οποίο φυλάσσεται στον Ναό.