;

Κυριακή 14 Αυγούστου 2016

ΘΕΙΟΣ ΛΟΓΟΣ

Αν προσπεράσεις τον αδελφό σου με ασυμπάθεια και ασπλαχνία, ίσως και σένα να σε προσπεράσει άλλος με τον ίδιο τρόπο, όταν θα βρίσκεσαι στην ίδια κατάσταση. Αν λοιπόν θέλεις να μην παραμεληθείς και παραβλεφθείς,
αν κάποτε περιπέσεις στην ίδια κατάσταση, ούτε συ να δείξεις αδιαφορία, αλλά δείξε μεγάλη φιλοστοργία και να θεωρείς μέγιστο θησαυρό, το να μπορέσεις να διασώσεις τον αδερφό σου. Διότι καμιά άλλη αρετή δεν θα μπορούσε ποτέ να εξισωθεί μ΄ αυτή.
(Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, Εις Γένεσιν , ομιλ. ΜΓ΄ ,ΕΠΕ 4,70)


Τίποτε να μην σας διαφεύγει από όσα περιέχει η Αγία Γραφή. Διότι η γνώση των κειμένων της, αν βέβαια θέλουμε να αγρυπνούμε και να προσέχουμε, θα συμβάλει τα μέγιστα, ώστε και άριστο τρόπο ζωής να έχουμε και θα μας κάνει προθυμότερους για τους κόπους που απαιτεί η αρετή.
(Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, Εις την Γένεσιν, ομιλ ΚΗ΄ ,ΕΠΕ 3,184)


Όλη η Γραφή είναι θεόπνευστη και ωφέλιμη για την διδασκαλία της αληθείας, για τον έλεγχο της πλάνης, για την διόρθωση των λαθών, για την διαπαιδαγώγηση στην αρετή.
(Β΄ Τιμ. γ΄ 16)


Η κάθαρση της ψυχής κατορθώνεται όταν περιφρονεί κανείς τις ηδονές που προέρχονται από τις αισθήσεις. Να μην τρέφουμε τα μάτια μας με ανόητες επιδείξεις των αγυρτών ή με την παρατήρηση σωμάτων που προκαλούν και κεντρίζουν την ηδονή ,ούτε να πλημμυρίζουμε τις ψυχές μας με το άκουσμα πρόστυχων τραγουδιών, γιατί είναι φυσικό από τέτοιου είδους μουσική να γεννιούνται πάθη που υποδουλώνουν και εξευτελίζουν την ψυχή.
(Μεγάλου Βασιλείου, Προς τους νέους, ΕΠΕ 7, 346-348)